Sigorta şirketinin veya sigorta acentesinin oluşumunun süresi, kuracağınız şirket türüne göre değişiklik gösterecektir. Bir günde tek bir şirket kurulabilirken, sermaye şirketleri ortalama 3-4 iş günü sürmektedir. Kuruluş süreci sonunda firmalar gerekli izinleri aldıktan sonra fatura kesebilmektedir. Bu sektöre yatırım yapmak isteyen girişimciler öncelikle hangi girişimcilik yaklaşımını seçeceklerine karar vermelidir. Önlerinde herhangi bir engel yoktur ve kanunla her türlü organizasyon seçilebilir. Bu aşamadan sonra tercih ettikleri kuruluş türüne göre belgeler hazırlamalıdırlar. Sigorta şirketi açmanın maliyetleri birçok oluşuma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dolayısyıla süreç birçok etmen neticesinde farklılıklar göstermektedir.
Sigorta Şirketi Kurmak İçin Gerekli İzinler
Sigorta acenteliği ve sigortacılık yapmak için kuruluş aşamasında önce vergi dairesine, şahıs şirketinin ticaret odasına veya meslek birliğine, sermaye şirketinin ticaret odasına başvurması gerekir. Personel alımı yapılacak ise SGK başvurusu yapılacaktır. İşyeri izinleri için belediyeden izin alınacaktır. Bu süreçte aşağıdaki yerlerden mutlaka izin alınmalıdır. Bu yerler;
- Vergi- dairesi,
- Belediye izni,
- Meslek odaları,
- Ticaret odası,
- Sosyal Güvenlik Kurulumu izinleri,
Sigorta Şirketi Kuruluş Maliyetleri
Sigorta acenteleri ve sigortacılık yapacak şirketler için genel ücretler aşağıdaki gibidir. Bu maliyetler, şirketin kayıp karlarına ve iş hacmine göre değişiklik göstermektedir.
- Aylık KDV
- Çalışanlarınızın sigorta primleri,
- Bağkur primleri,
- 3 ayda 1 stopaj vergisi,
- 3 ayda 1 geçici vergi ödemeleri,
- Yıllık gelir vergisi,
- Kurumlar vergisi,
- Meslek odası aidatları,
- Mali müşavir ücretleri,
Sigorta Şirketi Devlet Desteği
KOSGEB aracılığıyla girişimcilik eğitim programına kaydolmanız ve kuruluş öncesi gerekli işlemleri tamamlamanız durumunda şirket kuruluş ücretinizi devlet desteği olarak geri ödemesiz olarak alabilirsiniz. Kuruluş sonrası masraflarınızın bir kısmı devlet desteği ve teşvikleri ile karşılanacaktır.
Sigorta Şirketi Açma Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?
Sigorta şirketleri genellikle belirli ürünlerle sınırlı değildir ve çeşitli sigorta planları sunar. Ancak, başka sigorta planları sunarken belirli konularda uzmanlaşabilirsiniz. Örneğin, hayat ve bireysel emeklilik sigortası yaptırırken, sağlık yardım planlarına odaklanabilir ve şirketlere işçi sigortası satabilirsiniz.
Ofis ekipmanı, kira sözleşmesi ücretleri, ücretler ve sosyal haklar gibi personel maliyetleri ve sorumluluk, hata ve ihmal sigortası gibi sigorta dahil olmak üzere tüm başlangıç maliyetlerinizi listelemeniz gerekir.
A-) Sigorta Şirketiniz İçin Uygun Bir İş Yeri Bulma
İş yeriniz hem içeride hem dışarıda iyi korunmalıdır. Resepsiyon alanı bir veya iki ofis ve müşterilerle sohbet etmek için bir konferans odası olmalıdır.
B-) Kendi Bayiliğinizi ve Acentenizi Açın
Bir acente satın almak ve bağımsız bir sigorta şirketi açmak arasında doğru seçimi yapın. Bir bayi satın aldığınızda, yerleşik bir isim altında faaliyet gösterirsiniz ve ana şirket tarafından finansal olarak desteklenirsiniz. Bağımsız bir şirket kurmanın en güzel yanı, kendi kararlarınızı verebilmenizdir.
C- Ruhsal İzinlerini Öğrenin ve Alın
Sigorta acenteliği yapacak gerçek veya tüzel kişinin, Cumhurbaşkanlığı Maliye Bakan Yardımcısı tarafından düzenlenen uygunluk belgesi alması zorunludur. Uygunluk belgesi başvuruları TOBB\\\’un belirlediği ticaret odaları tarafından yapılır. Gerekli belgeleri tamamlayan kurumlardan gelen talepler TOBB tarafından Müşavirlik Yardımcılığına iletilir. Sekreter Yardımcısı tarafından yapılan değerlendirmede uygun görülenler, isim levhasına kaydedilmek üzere TOBB\\\’a bildirilecektir. Bu bildirim, kurumun uygunluk belgesidir. Uygunluk belgesi almış ve TOBB internet sitesinde yer alan kuruluşların ruhsat ve izin almak için en geç altı ay içinde TOBB\\\’a başvurmaları gerekmektedir.
Sigorta acentesi, tescil tarihinden itibaren 6 ay içinde en az bir sigorta şirketi ile acentelik sözleşmesi yapmak ve bunu başvuran ticaret odasına iletmekle yükümlüdür.
Sigorta Şirketi Açma Kriterleri Nelerdir?
Sigorta şirketi açma şartları şu şekilde sıralanabilir;
- Sigorta acentesi olmak için Türkiye\\\’de mukim olmak,
- Medeni hakları kullanma lisansına sahip,
- Daha önceki bir ticari faaliyette iflas etmemiş ve iflas ilan etmemiş olmak,
- Teknik eleman vasfına sahip olma,
- Asgari varlık/sermaye gereksinimine (25.000 TL) sahip olmak,
Kişilerin tüzel olarak sigorta şirketleri açabilmeleri için yukarıdaki kriterlere sahip olmaları gerekiyor. Aksi durumda sigorta şirketi açma talepleri kişilerin olumsuz olarak sonuçlanır ve işlemleri askıya alınır. Mesleki sorumluluk sigortası, bir yıl boyunca hasar başına 10.000 TL ve tüm hasarlar için 100.000 TL asgari teminat ile zorunludur.
Kaynak : Sigorta Şirketi
Daha fazla hikaye
İstanbul Evden Eve Nakliyat: Hekimoğlu ile Taşınmak Artık Sorun Değil!
Çekici Araçların Kurtarıcı Özellikleri Nelerdir?
Antalya Oto Anahtarcı: Hızlı ve Güvenilir Hizmet