Dezenfekte, dezenfektan, hijyen kelimeleri bugün sıkça duyduğumuz sözcükler. Özellikle Covid-19 (Corona) dolayısıyla hayatımızın merkezine yerleşmiş durumdalar. Kişisel temizliğimiz için olduğu kadar ev, ofis, araç ya da kapalı-açık alanların tümünde temizlik ve arındırma amaçlı dezenfektanlardan faydalanmaktayız. Fakat popülerliğini yeni kazanmış olan bu kelimelerin tarihi oldukça eski. Zira salgın hastalıklarla mücadele tarihte sıkça rastladığımız konulardandır. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulmuş olan genç Türkiye Cumhuriyeti de halk sağlığı kapsamında temizlik ve dezenfekte konularına önem vermiştir. Henüz Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği dönemde, 3 Mayıs 1920’de Sağlık Bakanlığı’nın kurulduğunu görmekteyiz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünde ifade ettiği gibi, sağlam bir toplum inşa etmek sağlıklı bir toplumdan geçmektedir ve bu bağlamda sağlık çalışmalarına önem verilmiştir.
Beta Temizlik Firması olarak, bugünlerde çok hassas konulardan birisi olan salgın hastalıklarla mücadele ile ilgili Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan edindiğimiz bir belgeyi sizinle paylaşmak istedik.
11.12.1923 tarihli ve 272-0-0-11-16-70-9 numaralı arşiv belgesinde İstanbul-Tahtakale’de Hilal-i Ahmer ambarında veba salgını görüldüğünden, ambarın dezenfekte ettirilmesi belirtilmektedir. Osmanlıca belgeyi meraklıları için aşağıda paylaşıyoruz.
Beta Temizlik ailesi olarak sağlıklı ve bol hijyenli günler dileriz…
Kaynak: https://www.betatemizlik.com/
Daha fazla hikaye
Sadece Bir Video İle Markanızı Tanıtmanın Yolları
Simultane Kabin Kiralamanın Faydaları
Marka Hikayenizi Etkili Bir Şekilde Anlatmanın Yolu