Fiziksel engelliler, gelişen teknoloji sayesinde üretilen araçlarla artık golften tenise, bisikletten off-roada (arazi yarışı) kadar pek çok sporu yapabilme olanağına kavuştu. Protez, ortez ve rehabilitasyon malzemeleri üreten bir firmasının genel müdürlüğünü yapan Hasan Ürey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojik gelişmelerin sektöre getirdiği imkanlar sayesinde engellilerin daha konforlu bir yaşam sürdüğünü söyledi. Yeni çıkan ürünlerin engelliler için daha önceki yıllarda hayal olan birçok faaliyeti, gündelik yaşamın rutinleri haline getirdiğini belirten Ürey, ayakta dik pozisyonlandırma cihazı, vakumlu ve bilgisayarlı protezler sayesinde engellilerin, golf ve tenis oynayabildiğini, hatta dans edebildiğini kaydetti. Ayakta dik pozisyonlandırma cihazının, fiziksel engellilerin ayakta çalışması için üretildiğini belirten Ürey, “Bu cihaz sayesinde engelliler, dik durarak istedikleri yöne hareket edebiliyor. Cihazın golf oynamak isteyenlere yönelik bir modeli de var. Bu araçta golf sopalarını yerleştirecek bir aparat bulunuyor” dedi.
bilgisayarlı diz altı protezinin de adım sıklığı ve adım uzunluğunu hafızasına alarak, farklı durumlara göre kendilerini ayarlayabildiğini anlatan Ürey, “Bu protezi kullanan pek çok hastamız tenis oynayabiliyor, bisiklet kullanabiliyor, sporları yapabiliyor, rahatlıkla dans edebiliyor” diye konuştu.
Ürey, özelikle açık yaraları olan hastalar için üretilen vakumlu protezlerin masaj etkisi yaparak kan dolaşımını düzenlediğini, yaraların kapanmasını ve kasların güçlü kalmasını sağladığını söyledi.
Engellilerin, vakum sayesinde bastıkları yeri rahatlıkla hissedebildiklerini aktaran Hasan Ürey, bu protezlerin, hastanın yaşam kalitesini arttırdığını ifade etti.
Türkiye ‘de çocuk felci nedeniyle yürümekte zorluk çeken çok sayıda kişi bulunduğuna da dikkati çeken Ürey, bu hastaların uzun süre yürümelerini sağlayan elektronik kilitli ve uzaktan kumandalı ortez cihazı geliştirdiklerini belirtti.
Ortezin rahatlıkla takılıp çıkarılabildiğini ifade eden Ürey, cihazın, kişilerin dizlerini birleştirerek oturmalarını ve uzanmalarını mümkün kıldığını kaydetti.
Engellilere off-road imkanı
Ürey, her türlü arazi koşulunda kullanım özelliğiyle engellilere off-road imkanı sunan tek kişilik engelli arabasını da piyasaya sürdüklerini söyledi.
Aracın, yol bulma, arazi koşullarına uyum sağlama gibi özellikleri nedeniyle şehir içinde olduğu kadar doğa koşullarında da özgürlük sağladığını anlatan Ürey, aracın saatte 15 kilometre hız yaptığını söyledi.
Hibrit motor teknolojisine sahip aracı hem benzin, hem de elektrikle kullanma olanağı bulunduğunu ifade eden Ürey, araç koltuğunun yokuşlarda 40 derecelik bir açıda kaldığını ve konforlu bir sürüş imkanı sunduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: CNN Türk
Daha fazla hikaye
HD Tanıtım Filmi: Göz Alıcı Detayların Gücü
Her Yıl Düzenlenen Apple WWDC Etkinliğinin Tarihi Belli Oldu
Teknolojiyle Gelen Kaliteli Arama